Tør du skippe en træningsdag?
Vi er inde i en periode med rigtig mange muligheder for at få afprøvet din form, dit mål med for din træning, det er sandhedens øjeblik. Du når målet eller du fejler. Det første, at nå sit mål giver energi, det sidste, ikke at nå sit mål dræner dig for energi og du stiller dig selv spørgsmålet: ”Hvad gik galt”?
Ja, hvad gik galt. Dårligt vejr, regn, kulde, vind, varme, sol og sommer, det kan vi selvfølgelig ikke gardere os imod, det er en del af den satsning vi må leve med når vi melder os til et løb.
Det næste vi afprøver er om vi fik struktureret vores løb rigtigt, var udgangstempoet for højt, var vi ikke afklaret med om vores mål var realistisk, fandt vi den rette gruppe at løbe sammen med. En masse strategiske ting der gik galt. Det er selvfølgelig enten utilstrækkelig rådgivning eller at du løb efter et drømmemål og ikke et realistisk mål.
Der er også en anden mulighed, du er simpelthen alt for dedikeret til din træning. Du er fanget i et spin, hvor træningen er blevet målet og ikke midlet, den er helt gal.
Jeg taler af erfaring, både for mig selv og mange af de løbere jeg har haft med at gøre, vi tør ikke springe en træningsdag over uden at vi tænker, nu går det galt, jeg mister fuldstændig formen og når ikke mit mål. Hvor dumt at tænke sådan.
For mange år siden, rigtig mange år, var jeg plaget af en knæskade i 6 uger. En periode hvor jeg ikke kunne løbe mere end 1-2km om dagen, det var en af de mentalt sværeste perioder jeg har oplevet. Jeg kom tilbage i træningen og efter 2 uger løb jeg min hurtigste 1500m indendørs nogen sinde i den daværende Rødovrehal med kunststofbelægning og en 200m rundbane uden hævede sving, yderst lærerigt.
Hvad skete der lige her. Det, at jeg løb stærkt, var ikke fordi at jeg havde trænet målrettet og intensivt i ugerne op til løbet. Der skete det at mine forventninger var nulstillet, det kunne kun gå godt og det gjorde det så. Min mentale habitus var i top.
Er det ikke underligt at den mentale habitus betyder så meget for hvordan vi klarer os i en konkurrence. Jeg er blevet mere og mere bevidst omkring det at få både det fysiske og det mentale til at spille sammen i processen frem mod et mål.
Der skal ikke herske tvivl om at den fysiske del af en træningsproces er med til at bestemme slutresultatet i et løb. Det er så bare ikke hele sandheden. Der er flere og flere indikationer på at for at opnå det optimale, sublime mål, så er den mentale tilstand på dagen afgørende for udbyttet af de fysiske anstrengelser op til løbet.
Hvad betyder det så for vores forberedelser frem mod den store dag.
Det er afgørende at vi flytter vores fysiske grænser, at vi afprøver disse og får den fornødne tro på at vi godt kan nå vores mål. Vi bliver nødt til at afprøve vores grænser under træningen, udfordrere grænserne. Tør gå lige til stregen, med risikoen for at vi går over denne. Vi skal være fokuseret på dagen her og nu. Er vi ikke det vil vi aldrig nå det sublime resultat. Vi vil altid være den der leverer det sikre resultat, en vi kan regne med. Vi kan også udtrykke det på en anden måde, tør du fejle?
Det at turde fejle, fører mig tilbage til at kunne skippe en træningsdag uden at få dårlig samvittighed. Ikke at fokusere på at misser du en træningsdag mister du muligheden for at nå dit mål. Hvis du får dårlig samvittighed over en misset træningsdag, så er du der hvor træningen er blevet målet og ikke midlet.
Der er rigtig mange gode årsager til at skippe en træningsdag. Du er træt efter de sidste dages hårde træning. Du er tidsmæssigt udfordret af arbejde, familiemæssige eller andre forpligtelser. Du har simpelthen behov for en dag hvor du ikke tænker træning, men på alt mulig andet. Det at du tør misse en træningsdag, gør det nemmere at fokusere på de enkelte træningsdage.
Nu er det at skippe en træningsdag ikke et mål i sig selv, det er et udtryk for at du skal turde tage et skridt tilbage for at kunne tage to skridt fremad.
Det der sker når du er dig helt bevidst om at det er motivationen til at nå et mål der afgørende for dig, er at du bliver fokuseret i din træning. Du går til din træning for at få det bedste ud af dagens træning, du er fokuseret på dagen og ikke hvad der gik forud og hvad der kommer fremadrettet. Du kan og tør leve i nuet.
Det er denne fokusering du bør have på løbsdagen hvor målet skal nås, have fokus og have en tro på at du kan godt, at du kan bryde den mentale barriere, for det har du gjort under træningen.
Af Karl-Åge Søltoft den 23 maj 2019.