Trail-, Cross-, mudderløb – Hvad skal jeg med det?


Hvor er løbeverdenen dog vidunderlig, hvad gør den ikke for at udfordre os og give os vidunderlige oplevelser. Du kan så spørge dig selv hvorfor dog løbe ude i terrænet og blive våd og beskidt. Tjah… vi løbere er nogle underlige størrelser og så giver måske god mening. Kan disse udfordringer gøre os til en bedre løber? Svaret er JO!

Jeg vil først påpege den motivationsmæssige og mentale effekt af denne form for løb og det er at det bringer barnet kommer frem i os. Er det ikke en vidunderlig tilfredsstillelse at stå efter et vel overstået løb, at være våd, beskidt og træt. Det er en helt anden oplevelse end at løbe en 10km på en flad landevej hvor alt drejer sig om tempo, hvor det er uret som hersker.

Du oplever en helt anden stemning efter et trailløb, en helt anden forløsning og løssluppenhed end efter et 10km gadeløb. Ingen snakker om tider, alle er glade, muntre og tilfredse med bare at være kommet igennem strabadserne, at kunne vise sig frem som man er, træt, beskidt og våd.

Det var så den motivations- og mentale side af denne type løb, men er der ikke også en fysisk side som er værd at gå efter? Jo, det er der i høj grad.

Den største effekt er på en optimering af din løbeteknik, derved på sigt din løbeøkonomi og det igen på dine muligheder for at løbe hurtigt på den famøse flade 10km som viser dit reelle løbepotentiale.

Det at løbe i terræn, mudder og bakker, alle de steder der stiller udfordringer til din bevægelsesmotorik, gør at du bliver det jeg kalder en fleksibel løber. Du optimerer din løbeøkonomi ved at udvikler dine muskler, sener og ledbånd i langt højere grad end du gør på en flad landevej. Du lærer at bruge din muskler hensigtsmæssigt, du lærer musklerne arbejde effektivt i forhold til udfordringen. Du bliver i stand til at udnytte en væsentlig større del muskelfibrene i dine løbemuskler. Alt i alt du udvikler dig til en hurtigere 10km løber.

Jeg tænker tilbage på en træningssamling tilbage i 70’erne med en af verdens mest berømte trænere, Arthur Lydiard fra New Zealand. Vi var sendt afsted på en 30km løbetur og kom rimeligt trætte hjem fra denne. Vi var dårlig nok landet før Arthur meddelte at nu skulle vi træne løbeteknik. Vi gloede på ham og troede ikke på hvad vi hørte. Vi blev ført hen til et sted hvor der hvor der var lidt mudret og hvor vi havde svært ved at stå fast. Vi løb rundt i dette ”mudderhul” 5-10min og følte os temmelig latterlige. Da vi var færdige meddelte Arthur at så kunne vi lære det, vi skulle lære at slappe af og ikke bruge unødige kræfter på uhensigtsmæssige bevægelser, vi skulle lære at blive økonomiske i vores brug af løbemusklerne. Sig så ikke at fortidens trænere ikke var fremme i skoen.

Det at løbe i terrænet at blive nødt til hele tiden at korrigere sine bevægelser i forhold til terræn, bakker, sving og forskelligt underlag, får dig også til bruge en større del af din muskelfibre i dine løbemuskler. Når du først har udviklet dine muskler til at aktivere et stort antal muskelfibre, bliver det også lettere når du selvsamme muskelfibre til at skabe fart under et 10km løb hvor du går efter tiden. 

Når du får et større bevægelsespotentiale, en bedre mulighed for at aktivere et stort antal muskelfibre er din skadesrisiko også mindre selv ved løb på flade asfaltbelægninger. Det bedste er, når vi ser bort fra risikoen for at vride om på foden eller at falde ude i terrænet, at ved løb i terræn med skiftende udfordringer i form af bakker, sving og underlag bliver vores bevægelsesbaner ikke stereotype og dette mindsker skadesrisikoen væsentligt i forhold til at løbe på en flad asfaltbelægning, hvor du bruger den samme, mindre del af muskelfibrene, under hele løbet. 

Du kan omgå den stereotype brug af dine muskler på de flade strækninger ved, med jævne mellemrum, at indlægge temposkift undervejs på løbeturen. Det kan jo være nødvendigt her i den mørke tid hvor det stort set kun er i weekenden at vi kan komme ud i terrænet.

 Brug terrænet til dine løbeture så tit du kan komme af sted med det på denne årstid, ingen tekniktræning kan konkurrere med en løbetur i et udfordrende terræn.


Af Karl-Åge Søltoft den 15 nov 2018, 12:40

Kommentarer


Kommentér indlægget

Sørg vemligst for at følgende er udfyldt korrekt:
Seneste kommentarer
Tags
Forfattere
Karl-Åge Søltoft
Kategorier
Træning
Forebyggelse og skader
Løb og konkurrencer
Marathon
Gadgets
Arkiv