Menu

Skadet – Giv dig selv mental ro.

”Løber Lyngby” har på facebook henvist til en artikel ”Verletzt” i bladet Running nr. 6/2016, skrevet af den bedste tyske marathonløber Arne Gabius, 2:08:33 t. på marathon, der missede OL på grund af en skade. Han beskriver på udmærket vis hvad det betyder at løbe ind i en skade og hvordan han forholdt sig til dette, noget vi alle kan lære af.

 Hvad kan vi gøre når skaden opstår? Vi har to muligheder.

Vi kan prøve at ”humpe” os igennem træningen og tro på at det går nok over hvis jeg lige tager toppen af træningen. Vi søger forskellige behandlere eller analytikere af løbeskader, henvises til en behandling og andre tiltag. Vi følger rådene samtidig med at vi forsøger at få gennemført mest mulig træning inden for den tærskel for smerte som vi vil/kan acceptere.

KONSEKVENS. Skaden sætter sig fast og efter et stykke tid betyder det at restitutionsforløbet og tiden indtil vi kan komme op i fulde omdrejninger igen ligger laaangt forude. Surt Show…. (Har selv prøvet denne opskrift og det var ingen succes!!!)

Vi kan acceptere at vi er skadet. Droppe træningen indtil vi har fået skaden udredet af behandlere og analytikere af løbeskader, er henvist til behandling og genoptræning. Symptombehandling, årsagsafklaring og genoptræning, det er sagen.

KONSEKVENS. Vi er tilbage i træningen på relativ kort tid, det bedste er dog at vi har sikret os bedst muligt mod at havne i samme skadessituation igen.

 Så er der dog lige et ”aber dabei”……

 Det er dælme nedtur at løbe ind i en skade, det er en mental deroute. En klog tysk forsker sagde for mange på siden (jeg husker ikke hans navn), at det vigtigste i al skadesbehandling er IKKE at ryge ned i et sort mentalt hul. Hvad kan vi så gøre ved det?

Vi kan blive afklaret med vores situation. Vi må parkere vore ambitioner og mål i den berømte mentale sorte boks indtil vi er skadefri og klar til en ny satsning. Det betyder ikke, at vi har glemt vores ambitioner og mål, de er blot parkeret for en tid. Det betyder også, at vi skal glemme alt om kommende konkurrencer og troen på at vi kan nå at blive klar. Glem det, skab mental ro til at gøre det rigtige i behandlingsøjemed og i forhold til genoptræning. Stress fremmer ikke en behandling, det forsinker behandlingen.

 Jeg har vejledt mange løbere i den mentale positive retning, må erkende at det ikke altid er lykkedes at overbevise dem om at mental ro et vigtigt middel i al skadesbehandling. Dem der har skabt mental ro er også dem der er kommet hurtigst tilbage med fuld fokus mod deres store mål. 

Skrevet af Karl-Åge Søltoft den 19:00

0 Kommentarer :

Kommentar

Forfattere

Seneste kommentarer

Arkiv

Marathoneksperten
Solution by BRND ® - All Rights Reserved ©2011-2013