Menu

Marathonudholdenhed-Tøm depoterne

Hvor tit ser jeg ikke løbere der træner op mod et marathonløb være udstyret med diverse dunke i bæltet. Dunkene er fyldt med energidrik og som om det ikke skulle være nok så er der også lige et par energigel. Sådan forberedt til en rigtig lang løbetur på 90min eller derover kan det jo ikke gå galt.

Vi bliver bombarderet med vigtigheden af at indtage væske og kulhydrater, før, under og efter et marathonløb, så det må det jo være rigtig at du træner på den måde du også skal konkurrere. Den berømte mur som rejses for mange på den anden side af de 30km kommer jo netop fordi kroppen løber tør for kulhydrater eller.... (det vender jeg tilbage til i et andet blogindlæg).

Hvad er det lige den lange løbetur betyder i forberedelsen til den ultimative oplevelse, at gennemføre et marathonløb og gerne i en god tid.

Dit præstationsniveau på marathon betyder meget for hvor meget du får ud af den lange løbetur. Reelt er det sådan at den lange løbetur på 90min eller derover har betydning for de mandlige løbere der løber under 3.20 time plus, minus 10min og for de kvindelelige løbere er grænse 3.35 time plus, minus 10min. Alle løbere der ikkeføler sig i stand til at gennemføre under nævnte grænser bør satse på at samle så mange kilometre sammen som muligt og glemme alt om de lange træningsture. Hellere flere træningsdage end få og lange træningsture. Modsat er det for dem der satser på tider under nævnte grænser, her betyder den lange træningstur en del og jo hurtigere marathonløber du er jo større betydning. Det er så ikke ligegyldigt hvordan du griber den lange tur an.

Forstå det rigtigt. Den lange tur skal lære kroppen at økonomisere med sine kulhydrater og udnytte de righoldige depoter af fedt og hvordan så det? Ganske enkelt ved at kroppen tømmess for kulhydrater og tvinges til at forbrænde fedt. Så kan den lære det.... Enkelt og logisk, men pokkers ubehageligt, ikke som at tage et par gel undervejs og føle sig oppe på mærkerne hele tiden. Nej ubehageligt og hårdt og derfor skal motilvationen være i top og målet være klart.

Væk med gel og kulhydrater, ikke væske, og så derudaf og gerne en del af turen i marathontempo, forbrænd, forbrænd kulhydrater og sørg for at du ikke er langt hjemmefra når kroppenløber tør for kulhydrater for så bliver det tungt. Effekttivt og rigtigt.

Læren af dette er at indtagelse af kulhydrater, som gel eller i væsken hører ikke sammen med en lang løbetur som forbedelse til marathonløbet. På marathondagen og -løbet kan det, brugt med omtanke, være en nødvendig del af marathonløbet, men den snak tager vi en anden gang.

Skrevet af Karl-Åge Søltoft den 00:00

Kategorier :

0 Kommentarer :

Kommentar

Forfattere

Seneste kommentarer

Arkiv

Marathoneksperten
Solution by BRND ® - All Rights Reserved ©2011-2013